maandag 31 augustus 2015

THE KOREAN SUBWAY

Ik weet mij prima te redden wat vervoer betreft in Nederland, Engeland en Oostenrijk. Maar in een land als Zuid-Korea is dat toch weer een ander verhaal. Gelukkig wordt hier het handige underground systeem gebruikt wat ik altijd erg prettig vind. Maar door alle gekke tekens heen is het moeilijk om logisch te kijken, oeps.


Een voordeel is dat ik het underground systeem al ken. Je kijkt op de kaart, zoekt naar het eindstation en bedenkt vervolgens welke gekleurde lijnen je het beste kan pakken. Waarschijnlijk zou ik hier prima in mijn eentje uitkomt als ik gewoon even rustig nadenk. Maar door het gezelschap van mijn (beetje) Koreaans sprekend en lezende vriendin Pei Yin moet ik toegeven dat ik laks ben in het uitzoeken van de route. Wanneer we ergens naartoe gaan is het al gauw ''Waar moeten we naartoe?'' en volg ik haar door de menigte. Nou ben ik niet geheel hopeloos hoor.

T-Money card
Iets wat ik erg prettig vind is de T-Money card. Dat is een soort Ov chipkaart. Hiermee krijg je ook nog eens een kleine korting op het reizen. Wil je geen T-Money dan kan je een los kaartje kopen voor (geloof ik) 1.500 Won. Ben je op je bestemming? Doe het kaartje dan in een automaat en je ontvangt 500 Won terug. Pei Yin en ik hadden liever een T-Money omdat het gewoon veel handiger is en je ook een soort korting daarmee ontvangt. Toen we onze kaartjes kochten bleek die er ook nog eens enorm schattig uit te zien!

Next level veiligheid voor springers?
Nog iets wat ik erg leuk vind aan de underground hier, is hoe het instappen werkt. Of ja, het instappen is natuurlijk het zelfde. Op het begin had ik helemaal niet in de gaten dat ik op het perron aan het wachten ben, je ziet namelijk gen spoor. Als je wat beter kijkt zie je achter een glazen muur en deuren het spoor liggen. Om de zoveel meter bevind zich een grote deur. Wanneer de metro er is gaan de deuren pas open. Ik denk dat dit een geweldige maatregel is voor als er bijvoorbeeld veel ongelukken gebeuren (of mensen die met opzet springen). Ik vind het in ieder geval geweldig.


Ik zie hem al aankomen
Als laatste dat ik leuk vind is dat er bij alle stations in het buitenland (en Nederland) waar ik tot nu toe geweest was gewoon een minuten tellen is aangegeven van hoe lang het nog duurt eer de metro op het station is. Hier op het tv'tje zie je tekst (ik heb geen idee wat er staat) en een rijdende metro! Er zijn doormiddel van stipjes ''stations'' aangegeven en het metrootje rijdt dan van station naar station.

Nu nog iets minder laks worden en ik kan alleen gaan reizen hier. Niet dat ik snel in mijn eentje op pad zou gaan, maar toch. Hopelijk vonden jullie het leuk om een kijkje te krijgen in hoe het werkt bij de Koreaanse underground.

6 opmerkingen :

 1. Ha, ben ik weer de eerste die reageert ;)
  Leuk artikel om te lezen, het eerste deel doet mij erg aan oma denken.... die hobbelt ook altijd gewoon achter iedereen aan, hahaha. En wat goed bedacht met die glazendeuren, veilig met kleine kinderen.
  Als wij komen moeten we ook maar de T-money card aanschaffen, beter dan telkens losse kaartjes kopen (bij iemand die misschien geen of nauwelijks Engels spreekt)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kaartjes en T-money card koop je bij een machine :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig zoals het ondergronds bij jou gaat.
  Alleen.........in Wenen redde ik het al niet in mijn uppie, dus kom ik jouw kant niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk hoor!!!!ik hoop dat je het naar je zin hebt.
  Liefs Sjuul *-*

  BeantwoordenVerwijderen